Ce presupune psihoterapia?

Ce presupune psihoterapia?

Medic psihiolog          La un moment dat in viata noastra, fiecare dintre noi se poate simti coplesit si poate avea nevoie de ajutor pentru a face fata problemelordin viata de zi cu zi. Potrivit statisticilor, un procent de peste 30% din adulti au nevoie de ajutor pentru a invata cum sa-si trateze sentimentele, problemele legate de casatorie sau de relatii in general, situatia familiala dificultati la locul de munca, depresia, stresul, abuzul de substante sau altele. Acest tumult al vietii cotidiene pote fi uneori “prea mut” pentru unii dintre noi. De aici nevoia unui ajutor venit din partea unui profesionist instruit, licentiat si antrenat pentru a rezolva astfel de probleme. Prin terapie, psihologii ajuta milioane de oameni de toate varstele sa traiasca vieti mai sanatoase, mai productive si mai fericite, iata ce presupune psihoterapia!

          Luati in considerare terapia daca aveti un sentiment coplesitor si prelungit de neputinta si tristete, daca problemele nu par sa se imbunatateasca in ciuda eforturilor si a ajutorului venit din partea familiei si a prietenilor, daca gasiti dificila desfasurarea activitatilor de zi cu zi; de exemplu, nu va puteti concentra asupra obiectivelor la locul de munca, daca va ingrijorati excesiv, daca va asteptati intotdeauna la ce este mai rau, daca actiunile voastre sunt daunatoare pentru voi  sau pentru ceilalti: de exemplu, consumul excesiv de alcool, administrarea de droguri sau un comportament abuziv si agresiv.

Ce este un psiholog si ce este psihoterapia?

        Psihologii care se specializeaza in psihoterapie si alte forme de tratament psihologic sunt profesionisti cu experienta in domeniile comportamentului uman, pot efectua evaluari ale sanatatii mintale, pot diagnostica si pot prescrie tratament pentru diferitele probleme si schimbari neobisnuite ale comportamentului. Psihologii lucreaza cu pacientii atat pentru a ii ajuta pe acestia sa-si schimbe atitudinile, cat si pentru a-i ajuta sa dezvolte modele de comportament mai sanatoase si mai eficiente.

Sedinta psihoterapie            Psihologii aplica proceduri validate stiintific pentru a ajuta oamenii sa isi schimbe gandurile, emotiile si comportamentele. Psihoterapia este un efort de colaborare intre un individ si un psiholog. Acesta ofera un mediu de sustinere pentru a vorbi deschis si confidential despre preocupari si sentimente. Psihologii considera ca mentinerea confidentialitatii este extrem de importanta.

Cum pot gasi un psiholog?

      Pentru a gasi un psiholog, adresati-va medicului de familie sau unui alt profesionist in domeniul sanatatii. Adresati-va familiei si prietenilor si cereti recomandari, folositi internetul pentru a gasi informatiile necesare.

Ce trebuie sa luati in considerare atunci cand alegeti un psiholog?

       Psihologii si pacientii lucreaza impreuna. Cei mai multi psihologi sunt de acord ca un factor important pentru a determina daca trebuie sau nu sa lucrezi cu un anumit psiholog, odata ce au fost stabilite acreditarile si competentele psihologului, este nivelul de confort personal pe care il simte pacientul cu acel psiholog. Un raport bun cu psihologul este critic, motiv pentru care, acesta ar fi un prim criteriu de alegere.

        Un altul il reprezinta licentierea in acest domeniul si gradul de experienta al psihologului, cum, la fel de importante, sunt si intrebarile legate de tipul de tratament folosit si de rata eficacitatii acestora in problema pe care se pare ca o aveti si dumneavoastra. Important este sa discutati si despre tariful perceput de psiholog, dar si despre tipul de asigurare pe care il accepta – in cazul in care o face. Multe companii de asigurare ofera acoperire pentru serviciile de sanatate mintala.

Ce trebuie sa stiti?

Dupa absolvirea colegiului, psihologii petrec o medie de sapte ani in formarea si cercetarea in domeniul educatiei postuniversitare, inainte de a obtine o diploma de doctorat. Ca parte a pregatirii profesionale, acestia trebuie sa completeze un stagiu clinic supravegheat intr-un spital sau intr-un cadru organizat si trebuie sa acumuleze cel putin un an de experienta post-doctorala supervizata inainte de a putea practica independent – in orice arena de ingrijire a sanatatii. Este o combinatie de formare la nivel de doctorat si un stagiu clinic care distinge psihologii de multi alti furnizori de servicii de sanatate mintala.

Cabinet de psihologie

Psihologii trebuie sa fie autorizati de statul sau jurisdictia in care acestia practica. Legile privind licentele au rolul de a proteja publicul prin limitarea licentei la persoanele calificate sa practice psihologia, asa cum este definita de legea statului. In majoritatea statelor, reinnoirea acestei licente depinde de demonstrarea unei competente continue si necesita o educatie continua.

Functioneaza?

Exista dovezi convingatoare ca majoritatea persoanelor care au cel putin cateva sesiuni cu un psiholog sunt mult mai bine decat persoanele cu dificultati emotionale care nu sunt tratate. Pe masura ce incepeti terapia, trebuie sa stabiliti obiective clare cu psihologul dumneavoastra. S-ar putea sa incercati sa depasiti sentimentele de deznadejde asociate cu depresia sau sa controlati o teama care va perturba viata de zi cu zi. Retineti ca anumite obiective necesita mai mult timp decat altele. Este un semn bun daca incepi sa simti un sentiment de usurare si un sentiment de speranta. Oamenii simt adesea o mare varietate de emotii in timpul terapiei.