De ce este rasul contagios?

De ce este rasul contagios?

rw9xqn6s1367993109_400De ce unele persoane capteaza si sunt influentate de emotiile celor din jur? Se pare ca emotiile pe care le traim sunt contagioase. Explicatia oferita de Univeristatea Aalto din Finlanda si Turku PET este aceea ca emotiile puternice sincronizeaza activitatea cerebrala a diferitilor indivizi.

Atunci cand vezi alte persoane zambind sau razand, de cele mai multe ori sunt declansate aceleasi reactii emotionale si in creierul tau. Acesta poate fi un element de baza in interactiunea sociala: sincronizarea unei stari emotionale comune in randul membrilor unui grup astfel incat creierele lor sa proceseze intr-un mod similar ceea ce vad in mediul inconjurator.

Cercetatorii finlandezi au masurat activitatea cerebrala prin imagistica oferita de rezonanta magnetica in timp ce subiectii vizionau filmulete placute, neutre si neplacute. Cercetatorii au observat ca emotiile puternic neplacute au sincronizat retelele de prelucrare a emotiilor in randul participantilor in special in regiunile frontale si cele mediene, in timp ce filmele care trezeau un interes puternic participantilor, au sincronizat retelele care sustin simtul vizual, tactil si atentia.

Dr. Sophie Scott, cercetator senior la Institutul de Neurostiinta Cognitiva a declarat: “Se pare ca este adevarata zicala <rade si toata lumea va rade cu tine>. Este stiut de ceva timp faptul ca atunci cand vorbim cu cineva, de cele mai multe ori oglindim comportamentul persoanei respective, folosind acelasi cuvinte pe care le foloseste si chiar mimandu-i gesturile. Acum am demonstrat ca aceasi regula se aplica si cand vine vorba de ras – cel putin la nivel cerebral”

Cercetatorii au pus voluntarii sa asculte diferite sunete in timp ce masurau raspunsul creierului cu un scanner fMRI (Imagistica prin Rezonanta Magnetica Functionala). Unele raspunsuri au fost pozitive, precum rasul sau triumful. Altele au fost neplacute, precum tipatul sau ragaitul. Toate au declansat un raspuns in regiunea promotorie corticala a creierului, zona care este responsabila de pregatirea muschilor faciali pentru a raspunde in mod corespunzator. Cu toate acestea, raspunsul a fost mult mai mare in cazul sunetelor pozitive, sugerand ca acestea au fost mult mai contagioase decat cele negative. Cercetatorii cred ca acest lucru explica de ce raspundem la rasete sau incurajari cu un zambet involuntar.

Dr. Sophie Scoot a mai adaugat ca: “Cel mai adesea in situatiile de grup intalnim emotii pozitive,  generate de ras si incurajari sau apaluze, fie ca urmarim un program de comedie cu familia sau un meci de fotbal cu prietenii. Acest raspuns la nivelul creierului, ne determina automat sa zambim sau sa radem, ofera o metoda de a oglindi comportamentul celorlalti, lucru care ne ajuta sa avem interactiuni sociale. Acest fel de a raspunde al creierului ar putea juca un rol important in contsruirea legaturilor puternice intre indivizii unui grup.”