In ultimii ani, mersul la cabinetul psihologic nu mai este privit ca un lucru rusinos, din contra, oamenii au inteles ca psihologul este ca oricare alt medic ce se ingrijeste de sanatatea lor. Aceasta conceptie a avut intotdeauna de aface cu stigmatul social, insa trebuie sa intelegem ca psihoterapia nu reprezinta neaparat o boala psihica, ci poate un moment mai greu, o pasa proasta din care nu poti sa iesi singur sau ganduri de care nu poti sa scapi.
Lucrurile insa au evoluat atat de tare, iar mentalitatea s-a schimbat atat de mult in ultima perioada incat, in prezent, sa mergi la psiholog este o moda. Oameni de pretutinde aleg sa treaca pragul unui cabinet din vari motive: unii pentru ca au nevoie, altii pentru ca este in trend. Cabinetul psihologic sta sub semnul confidentialitatii, iar psihologul nu va face publice intalnirile cu pacientii, nu va discuta cazurile acestora cu altcineva si sub nicio forma nu-i va judeca. Exista o singura situatie in care medicul psiholog este obligat sa marturiseasca organelor abilitate faptul ca are contact cu un anumit pacient; atunci cand acesta reprezinta un pericol pentru el sau pentru societate.
Atunci cand luam decizia de a consulta un psiholog nu inseamna neaparat ca nu suntem indeajuns de puternici sa ne descurcam cu propriile probleme sau ca suntem nesociabili si ducem lipsa prietenilor sau a altor persoane care sa ne sfatuiasca, din contra, poti alege sa mergi la cabinetul psihologic pentru ca esti indeajuns de matur sa constientizezi ca o problema pe care o ascunzi si cu care incerci sa traiesti ca si cum nu ar exista, este o problema ce, mai devreme sau mai tarziu, va iesi la suprafata, iar consecintele vor fi majore. Intr-adevar, prietenii, partenerii de viata, parintii sau colegii pot fi langa tine si te poti confesa in fata lor atunci cand simti nevoia, insa, chiar daca acestia isi doresc cu adevarat sa te ajute, exista posibilitatea sa nu stie cum, sa nu reuseasca sa te asculte fara sa te intrerupa sau sa insereze in conversatie si probleme de ale lor. Plus ca, in cabinetul de psihologie inveti sa te ajuti singur, sa ai incredere in tine si sa ti descoperi adevaratele calitati si principii, in esenta, sa te dezvolti ca om.
Deosebit de importanta in relatia psiholog-pacient este dedicarea cu care acestia se implica. Atunci cand psihologul vede in pacient un client, deci o sursa de bani, relatia este pierduta. Comportamentulul medicului psiholog este, poate, factorul principal care determina rezolvarea problemei. Daca pacientul se simte in largul lui si poate sa marturiseasca ce il apasa, sansele de reusita cresc.
Terapiile pe care psihologii le folosesc sunt alese in functie de problema pe care o are pacientul. Astfel, avem pentru diferite probleme, diferite moduri de rezolvare. Printre cele mai cunoscute terapii se numara: psihanaliza, terapia cognitiva, comportamentala, ericksoniana, terapia adleriana, terapia rogersiana centrata pe persoana, psihoterapia rational-emotiva, gestalt terapia, terapia analitica, experentiala, umanista, familiala, iar ele rezolva de la fobii, la tulburari emotionale si pana la depresii severe.
Oamenii care se prezinta cel mai frecvent in fata medicului psiholog sunt adultii, care nu mai fac fata vietii cotidiene, urmati indeaproape de cei mici, care vin, de obicei, din cauza unor traume suferite, divortul parintilor, separarea acestora, decesul unui bunic etc. La cabinetele psihologice se prezinta si foarte multi parinti, de mana cu adolescentii lor pe care doresc sa ii "aduca pe drumul cel bun". Aici vorbim pe de o parte despre grija unui tata si pe de alta parte despre dorinta arzatoare a unei fiice de a stii cine este.
Educatia este notabila atunci cand vorbim despre comportamentul oamenilor de a-si dori rezolvarea problemelor cu ajutorul unui psiholog. Iti trebuie o anumita deschidere sa cauti ajutor, iar asta, arata statisticile, nu mai tine de categoria sociala, asa cum se intampla acum mai bine de 20 de ani, pentru ca in cabinetul psihologic intra acum si oameni din familii care nu stau foarte bine din punct de vedere financiar, dar si oameni despre care nu ai putea vreodata sa crezi ca ar avea probleme stiindu-le situatia baneasca.
Un punct dificil pe care prezentul articol isi doreste sa-l atinga este legat de situatia in care o persoana draga are nevoie de ajutorul unui profesionist dar nu constientizeaza asta, ori refuza cu desavarsire. In acest caz este recomandat sa incercam pe cat putem sa ne ingrijim de gandurile celui aflat in nevoie, sa nu il punem in fata faptului implinit aducandu-l la un psiholog, sa nu ii strigam in fata ca are nevoie de unul, ci sa ii sugeram subtil, sa ii spunem ca atunci cand nu mai rezista poate apela la un medic specialist, sa il asiguram ca si noi am face asta daca ne-am afla in situatia lui si cu siguranta nu l-am judeca pentru alegerea de a vizita un psiholog.
Sedintele de psihoterapie nu ne ajuta neaparat atunci cand nu ne mai descurcam cu problemele, ci ne ajuta sa gasim cea mai buna solutie atunci cand dam de ele, sa le rezolvam fara sa pune presiune pe mintea noastra. Ne sunt folositoare pentru caracterul lor educational, deoarece acestea ne invata sa ne descoperim, sa stim cum e corect sa reactionam in fata unor greutati, ne dezvaluie adevaratul nostru potential si ne aduc, cu siguranta, incredere in sine.