Depresia

2Faptul ca situatiile din viata noastra tind sa fluctueze, fiind cand mai bune cand mai rele, inseamna ca exista posibilitatea ca uneori sa fim fericiti si alteori tristi. Dar daca singuratatea si disperarea persista in viata unei persoane atunci putem vorbi despre depresie.  Depresia afecteaza felul in care un individ se bucura de viata. Dar indiferent cat de lipsiti de speranta am fi ar trebui sa ne gandim ca va fi mai bine. Intelegand semnele, simptomele, cauzele si tratamentul unei depresii este un pas mare in prevenirea instalarii acesteia.

Depresia se manifesta prin tristete si semne de cedare care in mod normal sunt semne de reactie la dezamagiri si probleme. Multi oameni folosesc cuvantul depresie pentru a explica aceste sentimente, dar depresia e mult mai mult decat tristete.

Unii oameni descriu depresia ca fiind o forma de a supravietui intr-o gaura neagra. Oamenii deprimati nu se simt neaparat tristi, se pot simti goi, fara viata, apatici sau agresivi, furiosi, agitati.

Depresia este diferita de tristetea normala, si intrfereaza cu abilitatea de a lucra, studia, manca, dormi si distra, cu o impresie permanenta de lipsa de posibilitatea de a scapa, lipsa de speranta.

Simptome

Lipsa increderii si a sperantei. Impresia ca nimic nu se va schimba in bine si nu exista nicio posibilitate de a schimba situatia.

Lipsa interesului pentru activitatile de zi cu zi. Lipsa interesului pentru hobbiuri, activitati sociale etc. Ti-ai pierdut deprinderea de a fi fericit si a te bucura.

Apetitul si schimbarile de greutate. Pierderi sau acumulari semnificative de kilograme, schimbarea greutatii cu cel putin 5% intr-o luna.

Schimbari ale somnului. Chiar insomnie, in sepcial trezirea devreme dimineata, sau somnul indelungat, numit hipersomnie.

Furia si iritabilitatea. Sentimentul de agitatie, lipsa de odihna, violenta. Nivelul tau de toleranta este scazut, temperamentul iute, si orice si oricine te calca pe nervi.

Pierderea energiei. Oboseala, plictiseala. Iti poti simti corpul greoi, si chiar si sarcinile micute sunt greu de realizat sau sunt realizate intr-un timp mai lung.

Autocritica. Sentimente puternice de inutilitate si vina. Iti petreci prea mult timp invinovatindu-te si gandindu-te cum sa eviti problemele.

3_04Obiceiuri periculoase. Te angajezi in activitati care sa iti ofere scapare  cum ar fi abuzul de subsante, condusul cu viteza si sporturi periculoase.

Probleme de concentrare. Lipsa atentiei, probleme in luarea deciziilor sau uitarea unor anumite lucruri.

Dureri inexplicaile. Dureri de cap, de spate, dureri musculare si de stomac.

Depresia este un factor important care determina suicidul. Disperarea profunda si lipsa sperantei care vin cu depresia pot lasa impresia ca sinuciderea este singura varianta de scapare. Gandurile despre moarte si sinucidere sunt simptome sunt simptome serioase ale depresiei, deci ia in serios orice semn de suicid. Nu este doar un semn de alarma este un strigat de ajutor.

Semnele intentiei de suicid:

- vorbitul despre autodistrugere

- exprimarea unor sentimente puternice de tristete si disperare.

- o preocupare neobisnuita asupra mortii.

- actiuni riscante, ca si cand individul si-ar dori sa moara.

- sunatul sau vizitele de ramas bun

- punerea afacerilor in ordine

- exprimarea unor fraze ca “Totul ar fi mai bine fara mine” sau “Vreau sa scap”

-  o schimbare brusca de la depresie si tristete la actiuni normale si calme.

Cauzele depresiei sunt: singuratatea,  lipsa sprijinului social, activitati stresante, depresie ereditara, probleme in familie, probleme financiare, traume in copilarie, consumul de droguri sau alcool, pierderea locului de munca, dureri cronice sau probleme de sanatate.