Depresie

Depresie

Depresie (tulburare depresiva majora sau depresia clinica) este o afectiune comuna, dar grava a dispozitiei. Cauzeaza simptome severe care afecteaza modul in care simtiti, ganditi si gestionati activitatile zilnice, cum ar fi somnul, mancarea sau munca. Pentru a fi diagnosticat cu depresie, simptomele trebuie sa fie prezente timp de cel putin doua saptamani.

Ce insemna depresie?

Unele forme de depresie sunt usor diferite sau se pot dezvolta in circumstante unice, cum ar fi:

Tulburarea depresiva persistenta (numita si dysthymia) este o stare depresiva care dureaza cel putin doi ani. O persoana diagnosticata cu tulburare depresiva persistenta poate avea episoade de depresie majora, impreuna cu perioade de simptome mai putin severe, dar simptomele trebuie sa dureze doi ani pentru a fi considerate tulburare depresive persistenta.

Depresia perinatala este mult mai grava decat simptomele "baby blues" (simptome relativ usoare, depresive si de anxietate care in mod obisnuit sunt limitate in doua saptamani de la nastere) pe care multe femei le cunosc dupa nastere. Femeile cu depresie perinatala sufera de depresie majora in timpul sarcinii sau dupa nastere (depresie postpartum). Sentimentele de tristete extrema, anxietate si epuizare care insotesc depresia perinatala pot impiedica aceste mame noi sa-si indeplineasca activitatile de ingrijire zilnica pentru ele insisi si / sau pentru copiii lor.

Depresia psihotica apare atunci cand o persoana are o depresie severa, plus o forma de psihoza, cum ar fi perturbarea credintelor  sau auzirea sau vederea unor lucruri suparatoare pe care altii nu le pot auzi sau vedea (halucinatii). Simptomele psihotice au in mod obisnuit o "tema" depresiva, cum ar fi iluzii de vinovatie, saracie sau boala.

Tulburarea afectiva sezoniera este caracterizata de aparitia depresiei in timpul lunilor de iarna, cand exista mai putina lumina naturala a soarelui. Aceasta depresie trece in general in primavara si vara. Depresia de iarna, de obicei insotita de retragerea sociala, somnul crescut si cresterea in greutate, revin previzibil in fiecare an in tulburarea afectiva sezoniera.

Tulburarea bipolara este diferita de depresie, dar este inclusa in aceasta lista deoarece cineva cu tulburare bipolara trateaza episoade de stari extrem de proaste care indeplinesc criteriile pentru depresia majora (numita "depresia bipolara"). Dar o persoana cu tulburare bipolara se confrunta, de asemenea, cu stari extreme  - euforice sau iritabile - numite "manie" sau o forma mai putin severa numita "hipomanie".

Exemple de alte tipuri de tulburari depresive recent adaugate la clasificarea diagnostica a DSM-5 includ tulburarea de disfunctie a dispozitiei (diagnosticata la copii si adolescenti) si tulburarea dismorfica premenstruala (PMDD).

Nu toata lumea care este deprimata simte toate simptomele unei depresii. Unii oameni simt doar cateva simptome, in timp ce altii pot experimenta mai multe. Mai multe simptome persistente in plus fata de starea de spirit scazuta sunt necesare pentru diagnosticul de depresie majora, dar persoanele cu doar cateva simptome - dar tulburatoare - pot beneficia de tratamentul depresiei lor "subsindromale". Gravitatea si frecventa simptomelor si durata acestora variaza in functie de individ si de boala sa particulara. Simptomele pot varia, de asemenea, in functie de stadiul bolii.

 

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburari mentale din S.U.A. Studiile curente sugereaza ca depresia este cauzata de o combinatie de factori genetici, biologici, de mediu si psihologici.