Drepturi si obligatii in psihoterapie

Drepturi si obligatii in psihoterapie

Drepturile clientului

  1. De a fi tratat cu respect.
  2. De a vorbi despre orice considera ca este important, fara a putea fi limitat de catre psihoterapeut.
  3. De a termina terapia oricand doreste. Unii psihoterapeuti pun clientilor lor conditia initiala ca acestia sa accepte sa nu termine terapia imediat ce au luat aceasta decizie, ci de a continua o perioada clar specificata de timp. In acest caz, clientul are obligatia de a respecta aceasta intelegere, daca a fost de acord cu ea la inceputul psihoterapiei.
  4. De a fi informat inca din prima/primele sedinte de conditiile pe care psihoterapeutul considera necesar sa le puna privind frecventa sedintelor, plata sedintelor, contactul in afara sedintelor, terminarea terapiei etc. 
  5. De a intreba psihoterapeutul despre tipul de psihoterapie pe care il practica, precum si despre pregatirea profesionala si acreditarea acestuia.
  6. De a solicita un alt psihoterapeut, daca doreste acest lucru si este intr-un spital sau o clinica unde lucreaza si alti psihoterapeuti.
  7. De a depune o plangere impotriva psihoterapeutului la organizatiile profesionale de psihoterapie daca nu este multumit de serviciile primite.

Obligatiile clientului 

  1. De a plati sedintele de psihoterapie. S-a discutat mult despre plata sedintelor neonorate de client: unii considera ca acestea sedinte trebuie platite indiferent de motivatia absentei si indiferent daca au fost sau nu anuntate, altii considera ca trebuie platite numai absentele care nu au fost anuntate in prealabil. Oricum, clientul are obligatia sa respecte intelegerea initiala, indiferent care a fost aceea.
  2. De a nu pune in act. In psihoterapie clientul poate vorbi despre orice, poate exprima orice fel de ganduri, sentimente, fantezii, vise etc., dar nu poate face orice. Din punct de vedere al comportamentului, clientul nu trebuie sa paraseasca inainte de sfarsitul sedintei fotoliul sau canapeaua care i-au fost puse la dispozitie, nu trebuie sa faca gesturi obscene, sa se dezbrace, sa scuipe pe jos etc.
  3. De a respecta toate intelegerile initiale stabilite cu psihoterapeutul privind frecventa sedintelor, plata sedintelor, contactul in afara sedintelor etc. 

Drepturile psihoterapeutului 

  1. De a accepta sau refuza un client. Cu alte cuvine, un psihoterapeut are dreptul de a-si alege clientii. 
  2. De a fi platit pentru seviciile de psihoterapie oferite. Unii psihoterapeuti accepta uneori sa faca servicii "pro bono", adica gratuite, din considerente umaniste. Dar nimeni nu poate obliga un terapeut sa accepte un client fara a fi platit pentru aceasta.

Obligatiile psihoterapeutului   

  1. De a trata clientii cu respect. Aceasta inseamna, pe langa obligatia de a se adresa clientului in mod politicos, civilizat, obligatia de a respecta punctul de vedere al acestuia.
  2. De a informa clientii, la cererea acestora, despre pregatirea sa profesionala si despre metoda terapeutica pe care o aplica.
  3. De a respecta confidentialitatea clientului.
  4. De a termina terapia daca clientul nu beneficiaza de aceasta.
  5. De a evita relatiile duale cu clientii.
  6. De a evita angajarea in terapie cu clienti a caror problematica depaseste sfera de competenta a terapeutului.
  7. De a anunta politia si salvarea in cazul in care clientul afirma sau sugereaza vreo intentie de a pune in pericol viata sa sau a altora.
  8. De a se consulta cu un alt coleg atunci cand in cursul terapiei apare un impas ce
    nu poate fi depasit prin resurse proprii.
  9. De a nu cere, in schimbul serviciilor oferite, alte recompense, bunuri, valori sau servicii.
  10. In cazul in care psihoterapeutul considera, din varii motive, ca nu (mai) poate ajuta clientul si hotareste neinceperea (sau incetarea) psihoterapiei, acesta are obligatia de a furniza clientului numele si datele de contact ale altui psihoterapeut la care clientul poate apela.