Factori care influenteaza sanatatea psihica

Factori care influenteaza sanatatea psihica

2_03Exista o varietate de factori care favorizeaza instalarea unei boli, acestia sunt impartiti in 6 categorii: biologici, socioculturali, de mediu, de personalitate, cauzati de obijnuinte si de stres. Unii apar pur si simplu dar altii sunt cauzati de diverse lucruri cum ar fi o dieta, activitatea, stilul de viata si alte probleme cu caracter personal. Psihologia joaca un rol important in intelegerea si managerizarea factorilor care influenteaza sanatatea.

Factorii biologici

Factorii bilogici care afecteaza sanatatea includ antecedentele medicale din familie, vulnerabilitatea etnica, expunerea la germeni si microorganisme, sistemul imunitar, antecedentele medicale personale, probleme sau complicatii la nastere, conditii de sanatate cum ar fi tensiune crescuta, colesterol crescut, efectul stresului asupra sistemului cardiovascular, durere, varsta si sex.

In legatura cu antecedentele din familie, vulnerabilitatea etnica, varsta si complicatiile la nastere se pot face putine lucruri. se poate interveni asupra expunerii la microorganisme si germeni, pentru a ajuta sistemul imunitar si conditiile de sanatate, pentru a diminua efectele stresului urmand un mod de viata sanatos, o dieta, exercitii regulate, avand o igiena corespunzatoare, imunizand organismul, menegerizand stresul si vizitand regulat medicul.

Factorii socioculturali

Unii factori socioeconomici care influenteaza sanatatea includ statutul socioeconimic, clasa sociala, numarul membriloir familiei, conflictele din cadrul familiei, discriminari sau prejudecati, concepte religioase, locul de munca, legislatia etc.

Factorii socioeconomici se pot dovedi greu de corectat, dar pot fi ameliorati in clinici. Stersul din cadrul familiei poate fi inlaturat discutand deschis si propunand solutii de ameliorare.

Factorii de mediu

Factori de mediu semnificativi care influenteaza sanatatea sunt: siguranta respectiv nesiguranta in masina, aglomeratia, designul arhitectural cu aspect injurios, mediul toxic, zgomotele puternice si calitatea aerului, puritatea apei, salubrizarea, radiatiile, incalzirea globala si dezastrele naturale.

In afara de mutarea in alt loc, nu sunt prea multe lucruri de facut in privinta acestor factori. Intretinerea regulata a masinii, purificarea aerului, filtrarea apei, reciclarea, precautiile necesare pentru dezastre naturale pot influenta pozitiv efectele factorilor nocivi de mediu.

3_08Personalitatea

Personalitatea are o mare importanta in ceea ce priveste sanatatea si suceptibilitatea la boala prin accesarea respectiv neaccesarea surselor de informare asupra bolilor, expunerea la factori de risc si stres,  asteptari in legatura cu  propriile reusite, conflicte psihologice, viziune optimista sau pesimista, responsabilitate in legatura cu starea de sanatate, personalitate introvertita sau extrovertita, controlarea dificila a emotiilor, depresia si anxietatea, ostilitatea si paranoia.

Se poate crede ca factorii legati de personalitate sunt batuti in cuie. Aspectele in legatura cu personalitatea sunt maleabili, pentru inceput o persoana poate fi optimista si sa aiba o parere pozitiva despre propria persoana, sa isi pastreze calmul, sa fie responsabila in legatura cu aspectele care influenteaza sanatatea, dupa care in urma unor evenimente sa se schimbe tot.

Obiceiurile

Obiceiurile au probabil cea mai mare influenta asupra sanatatii: o dieta sanatoasa sau nesanatoasa, consumul de alcool, consumul de nicotina, sedentarismul, lipsa sau excesul de somn, lipsa vizitelor regulate la medic, refuzarea normelor de precautie in masina, cum ar fi centura de siguranta, etc

Unele obiceiuri pot fi adaptate pentru a diminua efectele nocive asupra vietii, prin: moderarea cantitatii de alcool, diete sanatoase, activitate fizica periodica, vizite regulate la medic, renuntand la consumul de nicotina. Obiceiurile sunt pana la urma alegeri.

Stresul

Stresul are o mare influenta asupra vietii, fiind cauzat de modificari majore in viata, frustrari, durere sau disconfort, izolare si mediul de lucru. Nimeni nu poate elimina toti factorii de stres, dar cu cat sunt mai putini cu atat sunt mai usor de suportat. Se pot gasi solutii pentru a scapa de stres sau pentru a diminua impactul acestuia cum ar fi meditatia, implicarea in diverse activitati relaxante, sau gasind alte moduri sanatoase de a lupta cu stresul.