Generalitati despre anxietate

Generalitati despre anxietate

Anxietatea este un termen general pentru mai multe probleme care cauzeaza stari nervoase, griji, stres. Aceste probleme afecteaza modul in care te simiti si actionezi, si pot genera simptome fizice reale. Anxietatea blanda este vaga pe cand anxietatea severa poate fi extrem de  devastatoare si sa aiba un impact serios in viata de zi cu zi.

Dereglarile anxioase se  clasifica in mai multe tipuri. Pe cele mai comune le vom descrie mai jos:

Anxietatea generalizata etse o problema cronica ce se caracterizeaza prin anxietate de lunga durata si griji excesive pentru unele evenimente, obiecte si situatii. Cei care sufera de aceasta problema se simt speriati si ingrijorati in legatura cu sanatatea, banii, familia si munca sau scoala. Temerile lor sunt de obicei nerealiste sau de proportii mai mici decat sunt percepute. Bolnavii se asteapta la esecuri si dezastre in fiecare moment al vietii, scoala, munca activitati sociale.

2_02Atacurile de panica.  Sunt un mod de anxietate care se manifesta prin frica intensa si confuzie, ameteala si dificultati de respiratie. Atacurile de panica au tendinta sa inceapa brusc si sa dureze in medie 10 minute, dar pot dura si 4 ore. Panica incepe de obicei dupa o experienta inspaimantatoare sau stres prelungit, dar pot fi si spontane. Un atac de panica il poate face pe cel care il simte sa fie ingrijorat de toate schimbarile din organism, sa le interpreteze ca semne de boala, sa devina ipohondric. In plus, atacurile de panica pot fi repetate ceea ce il poate determina pe cel care le are sa isi faca obiceiuri ciudate.

Ce este fobia?

Fobia este o teama irationala si respingerea unui obiect sau a unei situatie. Fobiile sunt diferite de anxietatea generalizata pentru ca o fobie este un raspuns la frica de un anumit lucru. Teama poate fi perceputa ca irationala sau inutila, dar persoana este incapabila sa isi controleze anxietatea. Stimulii fobiei pot fi variati: situatii, animale sau obiecte. De exemplu agorafobia apare atunci cand individul se teme de un loc sau o situatie pentru a evita un atac de panica. Cei cu agorafobie vor scapa foarte usor de ea tot incercand sa evite atacurile de panica.

Anxietatea sociala

Este un tip de fobie sociala caracterizata de teama de a fi judecat gresit de altii sau de a se expune public, ceea ce duce la actiuni impulsive. Aceasta include teama de scena, de apropiere si de umilire. Aceasta problema ii poate face pe oameni sa evite contactul cu alte persoane sau sa se afiseze in public.

3_07Anxietatea obsesiv-compulsiva

Este o forma de anxietate caracterizata prin ganduri si actiuni care se repeta si ticuri. Cei care au aceasta problema stiu ca ticurile lor sunt inutile si irationale, dar ii ajuta sa scape de anxietate. De cele mai multe ori logica unui bolnav va deveni superstitioasa, bolnavii temandu-se sa treaca pe sub scari, sa lucreze pe 13, sau pot devei obsedati de diverse actiuni cum ar fi curatarea obsesiva a vaselor si a mainilor, privitul repetat in oglinda etc.

Stresul post-traumatic

Este o anxietate care rezulta in urma unei traume cum ar fi implicarea in actiuni militare, un viol, sechestrare sau un accident serios. Stresul post-traumatic se manifesta prin actiuni generate de intamplarile nefericite trecute sau schimbari de comportament pentru a evita anumite lucruri.

Anxietatea generata de despartiri

Se caracterizeaza prin simptome de nivel crescut care apar atunci cand persoana este despartita de o fiinta draga, un loc in care se simtea bine si fericita etc. Uneori despartirile au ca rezultat panica si aceste rezultate sunt considerate ca fiind reactii din cazua distantarii si insingurarii.