Influenta internetului asupra psihicului

Influenta internetului asupra psihicului

2_15Copiii  sunt afectati de folosirea internetului? Devin copiii izolati din punct de vedere social sau conectati  cand folosesc internetul? Devin deprimati? Performantele scolare au de suferit? Mai multi oameni de stiinta, sondajele si media au incercat sa raspunda la aceste intrebari. La o extrema se afla entuziastii pentru internet rezolvarea tuturor problemelor incluzand neregulile din sistemul de invatare. La cealalta extrema sunt cei care spun ca internetul este cauza tuturor problemelor inclusiv sanatatea si dezvoltarea copiilor. Majoritatea sunt intre aceste doua extreme.

Home NetToo este un proiect pentru a examina antecedentele si consecintele in cazul utilizarii internetului acasa in familiile cu venituri mici. Finantat printr-un grant de cercetare de la Fundatia Nationala de Stiinte, proiectul incepe in toamna anului 2000 atunci cand 90 de familii au fost recrutate pentru a participa la un studiu de 18 luni. Familiile au fost de acord ca nvigarile si activitatea pe internet sa le fie monitorizate si de a primi vizite acasa pentru a prmi indicatii despre cum trebuie folosit internetul.  Fiecare familie a primit un calculator nou acces la internet si suport tehnic la domiciliu.

Au participat la proiect 117 adulti si 140 de copii care au resedinta intr-un loc cu venituri mici, in comunitatea urbana medie din vestul SUA. Adultii au fost in primul rand africani de sex feminin, necasatoriti care castiga mai putin de 15000 de dolari pe an. Cei mai multi dintre copii au fost africani, de sex masculin si care traiesc in familii monoparentale. Raportul se concentreaza pe copiii din cadrul proiectului si pe felul in care internetul le influenteaza rezultatele scolare, psihologice si academice, precum si rezultatul cercetarilor pentru proiectele viitoare.

3_16In proiectul HomeNetToo s-au inregistrat mai multe masuratori ale utilizarii internetului pentru a se obtine rezultate cat mai apropiate de realitate si pentru a se descoperi in ce mod folosesc copiii internetul. Cercetarile au aratat ca copiii petrec  cel putin 30 de minute pe  zi pe internet, logandu-se cel putin odata si vizitand o multitudine de domenii, trimitand mesaje si e-mailuri si participand activ la discutii pe chaturi.

Este evident ca folosim internetul pentru ca avem nevoie de el. Cu siguranta adolescentii sunt cel mai mare grup de utilizatori ai internetului, cautand documente, vorbind cu prietenii, citind mailuri etc. se pare ca internetul a devenit atat de confortabil incat nu putem trai fara el.

Un impact important al internetului asupra generatiei tinere este ca s-a schimbat modul de a comunica. In loc sa iasa cu prietenii, adolescentii prefera sa stea acasa si sa vorbeasca pe chat. Nu este bine pentru sanatate sa stai toata ziua si sa petreci tot timpul liber pe internet si nu e o metoda de relaxare. Cu atat mai mult internetul a devenit sursa principala de distractie pentru adolescenti  mai ales de cand s-au dezvoltat retelele de socializare si jocurile browser. Sunt si tineri atat de dependenti incat nu mai au performante in domeniul sportiv, creativ sau academic.

De asemenea nu exista un mod de a cenzura si restrictiona informatiile pe internet. Deci tinerii pot intra in contact cu orice fel de infrmatii si uneori poate fi bine, dar de cele mai multe ori este rau. Unele hazarde invizibile sunt prezente pe internet. Copiii pot sa intre pe site-uri cu violenta, pornografie, si alte informatii neadecvate.

Un alt exemplu, in trecut oamenii isi tranmiteau dragostea cu greu, apeland la diverse servicii de lunga durata, dar dragostea lor era mai sincera, mai palpabila, mai romantica. Acum spunem “te iubesc” cu un singur clik. Dar este real? Nu este un mesaj superficial? Internetul a scurtat distanta dintre oameni dar pare ca a lungit-o pe cea dintre inimi.