Moduri prin care sa devii creativ

Moduri prin care sa devii creativ

2_13Richard Hamming, matematician la Bell Labs de 13 ani a vut o discutie despre ceea cei il face pe un om de stiinta sa faca descoperiri importante. Chiar daca el s-a concentrat pe stiinta ceea ce a descoperit se pate aplica foarte bine in orice alta zona.

Nu te gandi ca succesul tau depinde de noroc.

Hamming sustine ca o problema mjora este perceperea succeslui ca pe o chestiune legata de noroc. Pentru a iti evlua munca trebuie sa renunti la modestie si sa spui ca vrei sa faci ceva semnificativ. Pasteur spunea ca norocul favorizeaza mintea pregatita.  Mintea pregatita va gasi in cele din urma ceva important si va face. O caracteristica a oamenilor mari este faptul ca au fost independenti si si-au urmat gandurile.

Pregateste-ti mintea si cand apare o oportunitate foloseste-o. Ai curajul  sa iti urmezi ideile indpendente. Trebuie sa fii sincer cu tine insuti.

“Planteaza mai multe seminte din care pot creste copaci”

O cadere a oamenilor de stiinte este ca de multe ori nu mai pot sa se ocupe de probleme mici. De exemplu, Claude Shannon dupa inventarea teoriei moderne de informare  a primit multa recunoastere care  fost in detrimentul carierei sale. De aceea multi oameni de stiinta e opresc din a mai cauta idei mici pe care sa le dezvolte dorind sa faca direct lucruri mari si de aceea lucrurile o iau razna.

Aminteste-ti sa lucrezi cu diverse probleme mici pentru ca niciodata nu poti stii care va deveni o idee mare.

Schimba defectele in avantaje. Hamming explica ca la Bell Labs nu  primit numarul de oameni necesar pentru a scrie programe pe calculator. Alte companii ar fi dat cu usurinta pesonal dar el a simtit ca eru oameni interesati la Bell Labs. Din aceasta limitare a venit dorinta de a determina masinile pot scrie programe singure ceea ce l-a impins sa faca cercetare in domeniul automatizarilor. Daca ar fi avut cnditiile necesare de la bun inceput probabil nu ar fi fcut niciodata cercetari in acest sens.

Stiinta si productivitatea sunt domenii complementare.

3_15Cand Hamming a venit pentru prima data la Bell Labs a cunoscut un mtematician care i-a ferit o provocare. El simtea ca nu se poate compara cu acest om. Apoi a inteles ca daca ar fi muncit si el cat a muncit acesta ar fi dobandit si el tot atatea cunostiinte. Apoi si-a dat seama ca productivitatea este rezultatul cunoasterii.

Gaseste probleme importante si focalizaza-te pe ele. De exemplu, Hamming cauta parteneri pentru masa de ranz oameni care sa il stimuleze. Manca la masa fizicienilor pentru ca de la matematicieni nu avea foarte multe de invatat. Apoi s-a mutat la masa chimistilor intrebandu-i care sunt cele mai importante probleme ale acestora. Cand ai de rezolvat o problema nu ii lasa e altii sa te distraga.

Pregateste-ti mintea pentru oportunitate. Dupa ce ai identificat problemele treuie sa iti dai seama care dintre ele poate fi atacata. Fa-ti o idee despre cum sa te apropii de problema respectiva si atunci cand apare oportunitatea vei fi gata sa actionezi.

Fii deschis la idei noi sau pareri din aria ta de actiune, pentru a rezolva problemele nu ramane prins intr-un singur domeniu asculta pareri diferite.

In rice organizatie vor fi asteptari , chiar si cand vrei sa fii original tot timpul, poate fi nevoie sa pari ca te conformezi. Sunt momente in care poti lupta sa schimbi sistemul si momente in care sa muncesti cu sistemul. Iar uneori e nevoie sa ai curajul sa pornesti singur.