Aceasta tulburare de personalitate este reprezentata de nevoia permanenta de a fi ingrijit si teama de a fi abandonat sau separat de diversi indivizi. Asta ii face pe oameni sa se refugieze in diverse activitatii destinate sa ii faca pe ceilalti sa le acorde atentie. Personalitatea dependenta se poate vedea atunci cand o persoana este “agatata” de ceilalti, pentru ca aceasta se teme ca nu poate trai fara ajutorul celorlalti.
Indivizii cu personalitate dependenta sunt caracterizati de pesimism si indoiala, tind sa se subestimeze si se pot gandi la propria persoana intr-un mod urat. Iau criticile si dezaprobarile ca pe o dovada ca nu sunt buni de nimic si sunt dominati. Pot cauta supraprotectie si dominatie din partea celorlalti. Ei pot sa evite locuri de munca in care sa aiba responsabilitate si sa ia decizii si sa devina anxiosi cand trebuie sa hotarasca ceva. Relatiile sociale tind sa se limiteze la cateva persoane de care individul e dependent.
Personalitatea dependenta este caracterizata de teama persistenta de a avea pe cineva si se poate manifesta din tinerete. Ca si simptome putem enumera:
- dificultatea de a lua decizii fara multe sfaturi si pareri din partea altora.
- nevoia ca altii sa isi asume responsabilitatea in zone majore din viata lor.
- dificultatea de a initia proiecte sau de a face lucruri pe cont prorpiu din cauza lipsei de incredere urmata de lipsa motivatiei si a energiei.
- face lucruri exagerate pentru a beneficia de grija celorlalti;
- disconfort si neputiinta in momentul in care persoana este singura din cauza unor temeri exagerate ca nu va fi in stare sa aiba grija de ea.
- cautarea urgenta a unei relatii ca sursa de ajutor atunci cand alta relatie se termina.
Datorita simptomelor aceasta problema este descoperita la adulti. Este iesit din comun sa fie diagnosticati in copilarie sau adolescenta pentru ca un tanar este intr-o continua dezvoltare, personalitatea se schimba si organismul se maturizeaza. 0,5-0,6% din populatie sufera de personalitate dependenta. Ca in majoritatea problemelor de personalitate si aceasta scade cu varsta.
Cercetatorii nu stiu exact ce cauzeaza personalitatea dependenta. Sunt mai multe teorii, multi medici sustinand ca totul se intampla datorita unui model biopsihicosocial realizat printr-o combinatie de factori biologici si genetici, sociali (cum ar fi felul in care o persoana interactioneaza cu familia, prietenii si ceilalti copii), factori psihologici (personalitatea individuala si temperamentul, aptitudinile si modul in care face fata stresului). Aceasta sugereaza ca nu este un singur factor responsabil, ci o combinatie dintre toti acestia enumerati mai sus. Daca o persoana are aceasta problema de personalitate exista o posibilitate ca aceasta sa provina din copilarie.
Tratamentul personalitatii dependente implica psihoterapie pe termen lung cu terapeuti care au experienta in a trata astfel de probleme. Pot fi prescrise si medicamente pentru a inlatura diverse simptome .
Problemele de personalitate sunt diagnosticate de un terapeut cu experienta in domeniul sanatatii mentale cum ar fi un psiholog sau un psihiatru.