Psihologia copilului

Psihologia copilului

1_52Psihologia copilului este una din multele ramuri ale psihologiei si una din cele mai studiate in domeniile de specialitate. Aceasta ramura particulara se orienteaza spre mintea si comportamentul copiilor din primele zile de viata pana in adolescenta. Psihologia copilului nu se ocupa doar cu felul in care copilul se dezvolta psihic ci si cu evolutia lor mentala, emotionala si sociala.

In trecut copiii erau vazuti ca versiuni mai mici ale adultilor. Cand Jean Piaget a sugerat ca copiii gandesc diferit fata de adulti, Albert Einstein a spus ca aceasta descoperire a fost “atat de simpla incat doar un geniu ar fi putut sa isi dea seama”.

Psihologii recunosc faptul ca psihologia copilului e unica si complexa, dar difera in functie de perspectiva unica pe care o folosesc in dezvoltarea evaluarii. Exepertii au si ei raspunsuri diferite la cele mai mari intrebari din psihologia copilulu, ca de exemplu: exeprientele de la inceput conteaza mai mult decat cele de mai tarziu sau natura si alimentatia joaca un rol important in diverse aspecte ale dezvoltarii psihologice a copilului?

Cand ne gandim la dezvoltare ce ne vine in minte? Daca gandim ca majoritatea oamenilor atunci ne gandim la factorii interni care influenteaza cresterea unui copil si aparitia caracteristicilor fizice. Dezvoltarea implica mai mult decat partea fizica. Factorii din mediu, factorii sociali, culturali joaca un rol esential:

2_25Contextul social: relatiile cu prietenii, cu adltii au un efect asupra gandirii unui copil, asupra felului in care acesta invata si se dezvolta. Familia, scoala si grupul de prieteni sunt  parte importanta din contextul social.

Contextul cultural: cultura in care traieste un copil contribuie la setul de valori, obiceiurile si felul acestuia de a trai, care ii influenteaza dezvoltarea. Cultura joaca un rol important in felul in care copilul realationeaza cu parintii, in educatia aleasa.

Contextul socio-economic: clasa  sociala joaca un rol important in dezvoltarea copilului. Statutul scioeconomic este bazat pe un numar diferit de factori incluzand educatia, banii, job-ul etc. Copii car cresc in case cu un statut economic ridicat tind sa aiba mai multe oportunitati, in timp ce copii care se dezvolta intr-un mediu cu dificultati materiale pot avea un acces limitat la ingrijire medicala, alimetatie de calitate si educatie. Acesti factori pot avea o implicatie majora in psihologa copilului.