Medicamentele antidepresive par sa ii ajute pe cei care au depresie moderata sau severa dar nu a niciun efect asupra celor cu depresie usoara. Daca organismul nu rapunde la antidepresive, sau chiar daca raspunde, e bine sa se incerce si metodele naturale.
Exercitiile pot ameliora depresia, echilibrand secretia chimica din creier de norepinefrina si serotonina.
De asemenea poate elibera endorfina responsabila cu mentinerea organismului in stare buna. P. Murali Dorainswamy, medic, profesor si psihiatru in stiinte behavioriste la Scoala de Medicina din Durham recomanda exercitiile intre 20 si 30 de minute pe zi de 5 ori pe saptamana. Exercitiile aerobice ca alergatul si genoflexiunile sunt cele mai bune dar sunt bune toate exercitiile decat nimic.
In timpul iernii unii oameni sunt predispusi la depresii numite indispozitii sezoniere. Un mod de a scapa de simptome este terapia usoara in care pacientul sa stea intr-o cutie care mimeza lumina de afara. Se recomanda in sezonul rece iar o sesiune dureaza aproximativ 15 minute la inceput crescand spre doua ore pe zi. Timpul depinde de severitatea simptomelor si de intenstatea luminii pe care o poate determina un medic. Terapia nu vindeca depresia doar amelioreaza simptomele in gneral in cateva zile.
Terapia care ii invata pe oameni despre gandirea pozitiva pot ajuta in cazul unei depresii. Medicul Doraiswamy recomanda sa se tina un jurnal al dispozitiei. Este un instrument folosit pentru a antrena pe cineva sa tina pasul cu lucrurile pozitive care au loc in viata lor si sa nu lase evenimentele negative sa ii darame. Un jurnal al sentimentelor pastreaza evenimentele negative si perspectiva asupra lor si functioneaza pentru a mentine amntirea faptului ca xista si zile bune. Doctorul Doraiswamy recomanda sa nu scrieti intr-un jurnal daca aveti prea mult de munca, articolele facute odata pe saptamana sunt mai usor de realizat.
Ca si mijloace alterantive, exita si dovezi ca acupunctura te scapa de depresii. O universitate micuta din Arizona a studiat 33 de femei cu depresie si a decoperit ca 64% din participanti au avut ameliorari dupa acupunctura. Un alt studiu realizat de Jurnalul Problemelor Afective, 70 de pacienti cu depresie acuta care luau deja antidepresive pareau sa se simta mai bine in urma acupuncturii prin compartie cu cei care nu urmau terapia.
Grupurile de ajutor sunt standard in psihiatrie, dar nu ma sunt folosite la fel de mult ca inante cu toate ca sunt metode bune de a ajuta depresiile usoare. Aceste grupuri ofera o discplinare mai buna a depresiei, un ajutor din partea comunitatii si o oportunitate de a invata de la oamenii cu probleme similare.
O alternativa pentru cei care nu sunt interesati sa vorbeasca despre depresie se recomanda gasirea unui grup cu activitati comune.
Terapia behaviorista cognitiva este un mod sofisticat de educatie pentru oamenii cu depresie. Are la baza faptul ca inlatura gandurile negative. A inlatura gandurile negative si a invata sa schimbi partile distructive care iti afecteaza creierul functioneaza pentru a ameliora situatia.
Uleiul de peste contine omega 3 si acizi grasi care se gasesc in peste, incluzand somonul, heringul etc. Studiile arata uleiul de peste este eficient prin acizii grasi si pot cauza ameliorarea depresiei. In zonele in care consumul de alimente este bogat in omega 3 oamenii au o rata mai mica de depresie.
Cercetatorii sugereaza ca meditatia poate juca un rol important in prevenirea depresiei. Cercetatorii se focalizeaza pe terapia cognitiva care combina meditatia cu apropierile comportamentale. In doua studii oamenii s-au tratat cu antidepresive pana cand simptomele s-au ameliorat. Apoi un grup a continuat medicatia in timp ce ceilalti au facut o terapie prin meditatie. Rata in care cei care au folosit meditatia au recidivat din cei care consumau antidepresive a fost egala cu a celora care au folosit meditatia adica 34% si mai mica decat a celora care folosesc efectele placebo care este de aproximativ 70% intr-un studiu. Un alt studiu a flat ca 47% in cei care mediteaza au recidivat comparativ cu 60% care au folosit antidepresive.
Planta Crocus Sativus, sau sofranul poat fi mult mai buna decat ierburile scumpe introduse in medicamente. Un studiu in Jurnalul de etnofarmacologie sugereaza ca sofranul creste secretia de serotonina si alti hormoni in creier. Un studiu mic care viza 38 de oameni pe timpul a 6 luni arata ca sofranul a avut un mare efect in reducerea simptomelor depresiei.
In cazul depresiei majore si moderate yoga reduce stresul, ostilitatea, anxietatea si depresia si confera energie, imbuntateste calitatea somnului si starea de bine.