Sindromul Stendhal, Sindromul lui Stendhal sau hiperculturemia este o afectiune psihosomatica ce cauzeaza batai rapide ale inimii, ameteli, lesin, confuzie si chiar halucinatii atunci cand o persoana este expusa la o experienta de mare importanta personala. Termenul poate fi folosit si pentru a descrie o reactie similara atunci cand persoana ia contact cu o alta persoana foarte frumoasa.
Boala este numita dupa celebrul autor francez al secolului XIX, Stendhal (pseudonimul lui Henri – Marie Beyle), care a descris experientele sale din timpul vizitei din 1817 la Florenta, in cartea “Napoli si Florenta: O calatorie de la Milano la Regio”.
Cand a vizitat Bazilica Santa Croce, unde sunt ingropati Niccolo Machiavelli, Michelangelo si Galileo Galilei, Stendhal a vazut frescele lui Giotto pentru prima data si a fost coplesit de emotie. El a scris: “Am fost intr-un fel de extaz datorita ideii de a fi in Florenta, aproape de marii oameni ale caror morminte am vazut. Absorbit in senzatii celeste... Totul a vorbit atat de viu in sufletul meu. Ah daca as putea sa uit... am avut palpitatii ale inimii, care la Berlin se numesc nervi. Viata s-a scurs din mine. Am mers cu frica de a cadea.”
Desi exista mai multe descrieri facute de oameni care devin ametiti si lesina in timp ce privesc arta din Florenta, mai ales din Uffizi, care dateaza de la inceputul secolului XIX. Sindromul a fost denumit abia in 1979 cand a fost descris de catre psihiatrul italian Graziella Magherini, care a observat si a descris mai mult de 100 de cazuri similare in randul turistilor si vizitatorilor din Florenta.
Cu totii ne uitam la lucruri frumoase, dar pentru psihicul unor oameni excesul de furmusete poate fi prea mult. Stendhal sau sindromul Standhal este o boala psihosomatica, ce poate aparea atunci cand o persoana este expusa la o cantitate mare de arta frumoasa intr-un interval scurt de timp. Simptomele includ batai rapide ale inimii, ameteli, confuzie si chiar halucinatii. Este aparent destul de comuna in randul turistilor si pare a fi declansata de opere de arta celebre, zone de o frumusete naturala extraodinara, obiective uluitoare si chiar intregi orase cu importanta cultural artistica. Sindromul Ierusalim este ceva despre care majoritatea oamenilor nu stiu nimic, este un fenomen trait de unele persoane indiferent de religie, sex sau rasa ce par sa aiba anumite simptome atunci cand viziteaza Ierusalimul. O persoana sanatoasa mintal ar putea deveni brusc psihotica dupa sosirea la Ierusalim.