Stresul in adolescenta

Stresul in adolescenta

Expertii sunt ingrijorati ca obiceiurile proaste legate de stres invatate in copilarie se pot perpetua si in timpul adolescentei.

Tinerii pot simti stresul la nivele inalte si acesta le poate afecta in mod negativ viata. Un test national anunta ca mai mult de un sfert din adolescenti sunt extrem de stresati in timpul scolii si doar 13% in timpul vacantelor. 34% se asteapta ca stresul sa fie mai mare in anul urmator. Factorii de stres  pot fi familia, prietenii, scoala, munca. Iar tinerii nu folosesc intotdeauna metode sanatoase pentru a se elibera de stres, dupa cum ne dovedeste si un sondaj realizat in mediul tinerilor. Mai mult de 1000 de tineri si 2000 de adulti dovedesc ca obiceiurile nesanatoase pot incepe din adolescenta fiind asociate cu stresul si continua si in perioada urmatoare. Cu 21% adulti raportand stres extrem, sondajul spune ca tinerii copiaza vietile stresate ale adutilor si sunt predispusi la stres cronic si oboseala cronica.

3_13Raportul avertizeaza ca tinerii sunt predispusi unor boli psihice si emotionale si la o durata de viata mai mica decat inaintasii lor daca nu reusesc sa schimbe aceasta predispozitie spre boli cronice si snatate precara.

Studiul realizat ofera o dovada a faptului ca aceste lucruri se pot intampla cat mai curand. Stresul crescut al adultilor se pare ca se manifesta si la adolescenti, impreuna cu simptomele acestuia: lipsa somnului, lipsa exercitiilor, alimentatie nesanatoasa si alte obiceiuri nesanatoase in raport cu stresul.

Media de tineri stresati a fost 5,8 din 10 in timpul anului scolar si 4,6 in vacanta.  Ca un rezultat al stresului 40% din tineri se simt iritati si fuiosi, 36% nervosi sau anxiosi. O treime spun ca stresul ii face sa se simta deprimati tristi si incarcati negativ. Adolsecentele sunt mai stresate decat baietii, la fel cum si femeile sunt stresate mai mult decat barbatii.

Raportul spune ca stresul pare sa afecteze performantele tinerilor in toate aspectele vietii:

- 59% raporteaza ca dozarea timpului pentru a echilibra toate activitatile este un stres semnificativ.

- 40% spun ca neglijaza responsabilitatile de acasa datorita stresului.

- 21% spun ca negllijaza scoala din cauza stresului.

- 32% spun ca au dureri de cap din cauza stresului.

- 26% raporteaza schimbari in programul de somn.

-26% raporteaza o stare de iritare in interactiunile cu prietenii.

1_50Unul din adolescentii care au participat la sondaj, o eleva de 17 ani spune: “ ultimii doi ani petrecuti in liceu au fost cei mai stresanti pentru mine si prietenii mei. Trebuie sa facem multe ucruri si sa fim perfecti pentru colegi si de aceea avem un volum imens de munca. Majoritatea timpului vorbim despre cat de stresati suntem”.

Un alt adolescent spune ca sare peste mese din cauza stresului, dar merge la sala pentru a se relaxa.

Acest sondaj a fost primul care s-a focalizat pe studierea stresului in adolescenta. Alte cercetari s-au facut despre depresia in adolescenta si alte chestiuni care tin de psihic, dar oficial acesta este cel mai edificator sondaj despre stres in adolescenta.

In ciuda parerii adolescentilor, expertii spun ca stresul este cea mai buna scuza a acestora pentru obiceiurile proaste.

Este greu de spus daca toate obiceiurile negative ale tinerilor au legatura cu stresul. Este destul de greu sa se gaseasca o explicatie pentru care tinerii fac anumite lucruri. Uneori tinerii devin stresati cand cineva are asteptari de la ei sau le cere ceva, ori ii restrictioneaza,iar copii au devenit de-a lungul timpului din ce in ce mai stresati si mai anxiosi.

In plus un studiu despre depresie arata ca rata de suicid este mai mare la copii decat la adulti.