Teste personalitate

Teste personalitate

Teste personalitateIn acest articol va prezentam tot ceea ce trebuie sa stiti despre teste de personalitate.

Originile testarii personalitatii dateaza din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cand personalitatea a fost evaluata prin frenologie, masurarea craniului uman si fizionomia, care a evaluat personalitatea bazata pe aparentele externe ale unei persoane. Sir Francis Galton a luat o alta abordare in evaluarea personalitatii la sfarsitul secolului al XIX-lea. Sub presupunerea ipotezei lexicale, Galton a estimat numarul de adjective care au descris personalitatea in dictionarul englez.  Lista lui Galton a fost in cele din urma perfectionata de Thurstone cu 60 de cuvinte care erau folosite in mod obisnuit pentru a descrie personalitatea in acel moment. Prin analizarea factorilor de raspuns de la 1300 de participanti, Thurstone a reusit sa reduca aceste saizeci de adjective in cinci factori comuni.  Aceasta procedura a factorului de analiza a adjectivelor comune a fost ulterior utilizata de Raymond Cattell, care a produs, de asemenea, un set de date care in cele din urma a aratat o structura de cinci factori. Activitatea a numerosi cercetatori in deceniile de debut in psihologie a oferit un sprijin suplimentar pentru structura celor cinci factori. McCrae si Costa au operationalizat acesti cinci factori de personalitate in testul cunoscut sub numele de NEO-PI, una dintre cele mai bine folosite versiuni ale modelului de cinci factori.

Un alt test de personalitate timpuriu a fost Fisa cu date personale Woodworth, un inventar de auto-raport elaborat pentru primul razboi mondial si utilizat pentru screening-ul psihiatric al noilor detinuti.

Prezentare generala teste personalitate

Exista multe tipuri diferite de teste de personalitate. Cel mai des intalnit tip este inventarul de auto-raportare, denumit de obicei si test obiectiv de personalitate. Testele de inventar cu auto-raportare implica administrarea mai multor intrebari / elemente pentru persoanele care efectueaza teste, care raspund prin evaluarea gradului in care fiecare element reflecta comportamentul. Termenul "element" este folosit deoarece multe intrebari de test nu sunt de fapt intrebari; Acestea sunt, de obicei, afirmatii pe chestionare care permit respondentilor sa indice nivelul de intelegere (utilizand o scara Likert sau, mai exact, alte metode).

Un element de proba pe un test de personalitate, de exemplu, ar putea solicita persoanelor care efectueaza testul sa evalueze gradul in care sunt de acord cu afirmatia "Vorbesc cu o multime de persoane diferite la petreceri", utilizand o scara de la 1 ("nu sunt de acord" ) la 5 ("sunt de acord cu totul"). Testul obiectiv cel mai frecvent utilizat al personalitatii este Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI), care a fost conceput initial pentru a distinge persoanele cu diferite probleme psihologice. De atunci, a devenit popular ca mijloc de a incerca sa se identifice caracteristicile de personalitate ale oamenilor in multe situatii zilnice. Pe langa inventariile cu auto-raportare, exista multe alte metode de evaluare a personalitatii, inclusiv masuri observationale, studii peer-report si teste proiective (de exemplu, testele TAT si Ink Blots).

Sunt si teste care determina cu succes IQ-ul si tulburarile grave de personalitate. Toate aceste teste sunt extrem de importante si sunt bazate pe cercetari considerabile. Tocmai de aceea ideea este sa facem cate un test macar din cand in cand.