Scopul testelor de inteligenta: la ordinul Departamentului de Psihologie, Departamentului Medical in acord cu Departamentul de Razboi, Ordinu General 74, testele psihologice din armata sunt administrate recrutilor in primele doua saptamani sau celor in perioada de detentie. Aceste teste pshologice ofera o clasificare intermediara si rezonabila a oamenilor in acord cu inteligenta generala. Scopul testelor psihologice din armata este:
Descoperirea omenilor a caror inteligenta este superioara si se iau in considerare pentru avansare.
In selectarea prompta a batalioanelor de dezvoltare, pentru oameni care sunt inferiori din punct de vedere al inteligentei si sunt folositi doar pentru aumite activitati.
In formarea organizatiilor de cu capacitate intelectuala uniforma.
In formarea organizatiilor cu capacitati intelectuale superioare unde aceasta superioritate este ceruta de natur muncii pe care o desfasoara.
In formarea timpurie si pregatirea grupurilor dintr-un regiment sau pluton pentru ca fiecare om sa primeasca instructiuni in functie de abilitatile sale.
Testele sunt realizate de un comitet format din membrii de la Aociatia Psihologica Romana si Consiliul National de Cercetare. Inainte de a intra in uzul general testele psihologice militare sunt verificate si reverificate si apoi sunt testate pe Cantonamentele Armatei Nationale. Din cand in cand acestea sunt revizuite pentru a le creste utilitatea practica.
Testele psihologice pentru armata se impart in:
Alpha: acesta este un grup de teste pentru soldati care stiu sa scrie si sa citeasca. Se rezolva in 15 minute si pot fi date grupurilor mari de pana la 500 de persoane. Materialul testului este aranjat in asa fel incat fiecare din cele 212 intrebari pot primi raspuns fara ca persoana sa scrie, ci doar sa sublinieze, sa bifeze si sa taie. Testele primesc un punctaj in functie de raspunsul la intrebari dupa un barem, astfel incat personalul de testare nu poate interveni asupra punctajului.
Beta: cesta este un grup de teste pentru persoane analfabete sau pentru straini. Poate fi dat grupurilor de la 75 pana la 300 de oameni si au ca timp de rezolvare 15 minute. Succesul in testele Beta nu depinde de cunostiinte de limba si instructiunile sunt date prin demonstratii si imagini. Ca si Alpha testele Beta masoara inteligenta generala, dar folosesc pozele sugestive pentru raspunsuri. Sunt notate in functie de bareme.
Testele individuale: sunt un grup de teste care cer 15-20 minute pentru rezolvare. Instructiunile sunt date prin mimica, gesturi si demonstratii si se pot lua note maxime si de catre cei care nu cunosc limba.