Ziua Mondiala a Autismului este in fiecare an din 9 Septembrie 1989. A fost desemnata de rezolutia Asociatiei Generale a Natiunilor Unite. Ziua Mondiala a Autismului a fost adoptata in 18 Decembrie 2007, propusa de Qatar si sustinuta de toate statele membre. Rezolutia avea patru mari componente: stabilirea zilei oficiale pe 2 aprilie, participarea organizatiilor, organizatiilor nonguvernamentale, asociatiilor si tutuor fundatiilor private si publice a Ziua Mondiala a Autismului, furnizarea de informatii cu privire la autism pentru intreaga populatie, anuntarea si intalnirea cu membrii din toate statele partenere.
Autism Ontario celebreaza Ziua Mondiala a Autismului ridicand un steag pentru autism. In toate municipiile de langa Ontario se ridica steaguri pentru autism.
In acest an Ziua Mondiala a Autismului corespunde cu Miercurea Salopetelor, o zi creata de Societatea Nationala a Autismului pentru a incuraja oamenii din Anglia, Irlanda si Scotia sa isi ofere sprijinul pentru toti cei care sufera de autism. In aceasta zi toti oamenii poarta salopete sau pijamale si spun “ e in regula sa fii diferit”.
Autismul este o dizabilitate de dezvoltare care dureaza toata viata si se manifesta din primii trei ani de viata. Rata autismului in toate regiunile lumii este ridicata si are un impact puternic asupra copiilor, familiilor acestora, comunitatii si societatii.
De-a lungul istoriei, Natiunile unite au prmovat drepturile celor cu dizabilitati, inclusiv copii cu dizabilitati de dezvoltare. In 2008 Conventa Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati a fost semnata reafirmand principiul fundamental al depturilor omului.
Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat in unanimitate 2 aprilie ca Ziua Mondiala a Autismului pentru a sublinia necesitatea de a ajuta la imbunatatirea vietii la copii si adulti care sufera de aceasta tulburare , atfel incat sa poata duce o viata aproape normala.
Pentru marcarea acestei zile, la nivel international, sunt organizate marsuri ale tacerii, concerte, simpozioane si conferinte tematice. In cadrul acestora, sunt prezentate informatii cu privire la depistarea precoce, evolutia, terapiile, standardele de ingrijire specifice persoanelor cu autism, atat de specialistii din domeniu, cat si de persoanele care au in grija copii cu autism, urmarindu-se o colaborare cat mai buna intre cele doua parti.